Fenyőkéreg a kertben!

Fenyőkéreg a kertben!

Fenyőkéreg a fagyok ellen!

Kerti tippek:

Január – Díszkert

Mostanában nem jellemző, de ha havazott és megmaradt a növényeinken a hó, akkor rendszeresen rázzuk le a havat a tű és lomblevelű örökzöldek ágairól! Ezzel elkerülhetjük a növény eldeformálódását illetve az ágak letörését! Szelesebb napokon ellenőrizzük az esetlegesen kikarozott frissen ültetett fákat, ha szükséges hozzuk helyre amit a szél tönkretett! Ha öszi téli időszakban a gyepen közlekedünk, ne mindig ugyanazt az útvonalat használjuk, mert csapadékosabb időben sokkal sérülékenyebb a gyepszönyeg a felázott altalaj miatt! Tavaszra a kitaposott ösvény elsárgulhat!

Fenyőkéreg
Fenyőkéreg

Virágoskert

Az évelő és virágágyásokra hullott havat nem szükséges eltávolítani, mert a hóréteg nagyon jó höszigetelő hatású, így megovja a hagymákat, gumókat a fagytól a föld alatt! Mostanában enyhébbek a telek és ezáltal egyes növények növekedésnek indulhatnak, mint példáúl a jácint! Takarjuk be ezeket az ágyásokat, növényeket friss mulcs réteggel, fenyőkéreg-gel! Óvjuk virágágyásainkat a pangó víztől is! Különösen az erre érzékeny növényeket, pl.: levendula! A vizenyős részekről vezessük el a vizet, illetve töltsük fel ezeket a területeket, mélyedéseket termőföldel! És nem utolsó sorban újítsuk meg az ágyások fenyőkéreg takarást!

Gyümölcsös

Télen, lombtalan állapotban érdemes megfigyelni a fák, növények ágrendszerét! Ilyenkor láthatóvá válnak, hogy hol lesz szükség tavasszal metszésre, akár betegség miatt vagy a növény alakítása miatt. Fagyok ellen itt is alkalmazható fenyőkéreg! Takarjuk körbe a fákat a töveiknél vastag mulcs réteggel!

Veteményes

Tervezzük meg, milyen és mekkora veteményt szeretnénk tavasszal kialakítani. Ellenőrizzük az épített elemek ( fólia, kerítés, támrendszer ) állapotát! Rendszeresen vizsgáljuk át az összel elrakott terményeket, és válogassuk ki a hibás egyedeket!

Jó kertészkedést kívánunk!